Symtom

Plantar fasciit (PF) är en smärtsam inflammatorisk skadaplantar fascian, bindväven på undersidan av foten som förbinder stortån med hälen, och har i syfte att förhindra att man trampar ut fotvalvet. Skadan orsakas ofta av överbelastning av fascian, och det är ett svårbehandlat tillstånd om man inte kommer till en specialist. Det är inte ovanligt att man läser om personer som har haft ont i flera års tid av detta, men det som gör det gemensamt för alla dessa är att de inte har blivit ordentligt undersökt av en specialist på fötter och plantar fasciit. Oftast när man kommer till en läkare så får man direkt diagnosen "hälsporre" utan att man ens fått ta av sig strumporna!

Efter att den akuta fasen har lagt sig kan man se att plantar fascian ändrat karaktär och blivit mer som en ordinär tendinopati med inväxt av kärl och nervanslutningar. "Pati" betyder egentligen bara "smärta", men om man skriver ut plantar fasciepati så förstår man att det handlar om smärta i plantar fascian. Efter en korrekt bedömning kan skadan få en mer passande benämning: plantar fasciepati, en reaktion där läkeprocessen har avstannat. Då senor och ligament normalt sett inte innehåll några blodkärl så blir också läkeprocesserna därefter. Man hittar inga normala inflammatoriska processer i en sena, utan istället är skadorna på en mycket mindre nivå - bristningar i bindväven på cellnivå.Plantar fasciit

Plantar fascian är en fibrös bindväv med sitt ursprung från hälbenet Calcaneus, och sträcker sig som en solfjäder fram till stor och pektå. Plantar fasciit drabbas 2% av den svenska befolkningen varje år, men i USA är det hela 10% som drabbas  och det är tack vare den kraftiga övervikten som den amerikanska befolkningen har. Idrottare och då framförallt löpare får ofta problem med PF då belastningen överstiger den förmåga som bindväven klarar av.

Av den icke-atletiska befolkningen så är det helt klart den höga vikten som orsakar PF, och trenden i USA är helt klart att ännu fler kommer att få ont i foten det närmaste decenniet.

Symptomen för PF är smärta på undersidan av hälen, mot insidan på hälbenet. Ofta är de första stegen förknippade med smärta och det gör ont att böja foten så att tårna förs mot smalbenet - det ger ett ökat drag i plantar fascian.

Man har kunna hitta ett samband mellan PF och knäskador bland löpare, men jag har inte hittatl den studien än.