Ont i framfoten

Mortons neurom (även känd som Mortons metatarsalgi, Mortons neuralgi, plantar neurom och intermetatarsal neurom) är ett godartat neurom av en nerv som löper mellan tredje och fjärde mellanfotsbenet. Denna diagnos karaktäriseras av smärta och/eller domningar, som ibland kan lindras genom att gå utan skor, eller att ha speciella fotinlägg.

Trots namnet så var det först en fotvårdare vid namn Durlacher som kom på namnet, och när man hör ordet ”neurom” så tror man direkt att det är en tumör, men det är egentligen fibrös vävnad som växer kring nerven, och gör att den blir tjockare och därmed mer smärtkänslig.

Symtom och tecken


Symtomen omfattar: smärta när man går på foten, och då oftast under en kort period. Vila brukar inte göra ont. Vissa individer upplever en huggande smärta och andra beskriver det som att de har en sten i skorna eller att de går på rakblad.

Diagnos

MRT kan se mortons neurom. Direkt tryck mellan metatarsalhuvudena kommer att ge identisk smärta och detta kallas för Mulders Sign.

Förutom Mortons Neurom finns det andra orsaker till smärta i framfoten. En annan diagnos som inte är lika vanlig är kapsulit, vilket är en inflammation i ledkapseln som om sluter leden mellan två ben. Inflammation i ledkapseln kan mycket väl ge samma smärta som vid mortons neurom.  Man kan även få en inflammation i slemsäcken, en bursit, mellan tredje och fjärde mellanfotsbenet, och detta kan också ge Mortons-liknande symptom. Freibergs syndrom är osteokondrit av metatarsalhuvudet, vilket ger smärta vid belastning eller kompression av mellanfotsbenen.

Behandling

Ortoser och kortisoninjektion används allmänt som behandlingsmetoder för Mortons neurom. För vissa patienter kan dock inflammation och smärta återkomma efter några veckor eller månader, och kortison kan bara användas ett begränsat antal gånger eftersom de orsakar progressiv degeneraton av ligament och senvävnader.

Stötvågsbehandling anses också vara en framgångsrik metod för att behandla neurom och andra mjukdelsvävnader.

Man kan även göra små ingrepp, sk neurectomi, vilket innebär att den drabbade delen av nerven skärs bort. Dessa operationer leder dock ofta till bildning av ärrvävnad, vilket kan orsaka en återgång av symptomen. I runt 20 % av fallen bildas ärrvävnaden. Ärrvävnad kan man även mjuka upp med stötvågsbehandling som är mycket effektivt på all typ av kollagen vävnad.

 

Tillbaka till huvudsidan